Appeltjes van het Meetjesland

8 september 2019 – Lezing door prof. dr. Jelle Haemers (KULeuven)

Zondagvoormiddag 8 september 2019 om 10 uur 30
De Koperen Leeuw
Tieltsesteenweg 30, 9900 Eeklo

Adieu Eeclo!

Over scheldwoorden, opstanden en de politiek van het middeleeuwse Eeklo

Met de kreet Adieu Eeclo maakte een Eeklonaar in 1427 duidelijk dat hij het beleid in de stad niet op prijs kon stellen. Hij riep het zijn toehoorders toe om te stellen dat het snel met de stad gedaan zou zijn. Als het bestuur van de stad niet veranderde, dan zou iedereen afscheid moeten nemen van het Eeklo dat de middeleeuwers kenden: een stad die fier zichzelf kon besturen.

In deze lezing gaat Jelle Haemers dieper in op deze opmerkelijke episode uit de Eeklose geschiedenis, en gaat hij na hoe verzet gevoerd werd in de middeleeuwen. Hij gaat in tegen het cliché dat de middeleeuwen een donkere periode waren waarin enkel barbaren leefden die oorlog voerden. Met scheldwoorden hoopten zelfbewuste burgers immers het beleid te veranderen.

Ook de geschiedenis van vrouwen zal niet in zijn lezing ontbreken, want het blijkt immers dat ook vrouwen vaak het woord namen om hun bestuurders van weerwoord te dienen. Kortom, hij zal ons vertellen over een onbekende geschiedenis van de middeleeuwen in het algemeen, en van Eeklo in het bijzonder.


Bespotting van Christus – fragment uit ‘Ecce Homo’.
Olieverf op houten paneel.
Hans Memling (ca. 1433-40 – 1494)
[National Gallery of Scotland, Edinburgh]

Reakties gesloten