Appeltjes van het Meetjesland

29 april 2018 – Panelgesprek Wielersport

Zondagvoormiddag 29 april 2018 om 10 uur 30, 
De Koperen Leeuw, 
Tieltsesteenweg 30, 9900 Eeklo.

Marc Van Hamme en Pieter De Reu
met inbreng van Peter Laroy, André Bollaert, Filip Bastiaen e.a..

Ook het Meetjesland kent reeds eeuwenlang sport en spel. Een voortrekkersrol bij het ontstaan van de wielersport was hier echter niet weggelegd. Of toch wel? Is de fiets geen Meetjeslandse uitvinding? Dat lijkt sterk overdreven. Toch vervaardigde de Maldegemse timmerman en meubelmaker Karel De Lille al in 1843 een trapwagen. Het ging nog niet om een trapwiel, maar de wentelas was wel gemeenschappelijk.

Naar het eind van de 19de eeuw wist velokoers de lokale bevolking wel te bekoren, toch gooide men het al vlug over een andere boeg: meer volks met acrobatie, aanleunend bij het rijke verleden van de volksspelen. Niet iedereen kon echter deelnemen: voor de grote massa bleef die nieuwigheid beperkt tot kijken, ook naar heuse fietsenstoeten. Was de wielersport niet de nieuwe paardensport?

Meetjeslandse wielrenners gingen al vlug tot de allerbesten behoren: Buysse (officieel Buyze), Haeck, De Waele, Foré, de gebroeders De Vlaeminck, de gebroeders De Vogelaere, de familie Planckaert, Rudy Dhaenens. Een beetje chauvinisme mag best. Supporters welkom!


De Nevelse familie Buysse, in 1896 vereeuwigd door de Gentse fotograaf Achille Sacré-Smits.
[ Collectie Liberaal Archief, Gent ]

Reakties gesloten