Appeltjes van het Meetjesland

27 mei 2018 – Panelgesprek Brouwerijen en Bier

Zondagvoormiddag 27 mei 2018 om 10 uur 30, 
Kasteel van Wippelgem, 
Kramershoek 4, 9940 Wippelgem (Evergem).
Inschrijving noodzakelijk vóór 24 mei !

Freddy Van Daele, Etienne Van De Walle, Hugo Notteboom, Pieter De Reu
en meer andere proevers

Even verpozen met zythologen en verzamelaars die ons laten delen in de onvermoede rijkdom van het streekbier, deel van de biercultuur, die door de Unesco werd erkend als immaterieel erfgoed.

Brouwerijen en bier: meer dan water en een proces met toevoeging van diverse ingrediënten.

Het bier van pakweg 400 jaar geleden is absoluut niet het bier van vandaag, voor zover we nog echt lokaal of regionaal gerstenat kennen. Veelal vervulde het de rol van min of meer zuivere drank of dorstlesser.

Brouwen betekent grondstoffen. Hoe zit dit precies met het water van net aan het kerkhof? Geen gebrek aan lokaal graan, maar hop? Gagel dan maar.

Alcoholrijke dranken doen ook denken aan belastingen, aan rijke brouwers en stokers, aan gemeentepolitiek, aan herbergiers, aan stemrecht en liberalisme.

Het hoogtepunt van het lokale brouwwezen situeerde zich kort voor de Eerste Wereldoorlog: in het Meetjesland waren toen maar liefst 92 brouwerijen actief, om maar te zwijgen van het aantal bierstekers.

Enkele Meetjeslandse bieren kunnen worden geproefd, daarom is inschrijven vóór 24 mei noodzakelijk o.v.v. het aantal deelnemers via:
voorzitter@appeltjes-meetjesland.org


Brouwerij De Zwaan (De Schepper) in Waarschoot-Beke, 1902-1934.
[ Verz.: Pieter De Reu ]

Reakties gesloten