Appeltjes van het Meetjesland

16 oktober 2016 – Voordracht door Paul STOCKMAN

Zondagvoormiddag 16 oktober 2016 om 10.30 u
Uitspanning Cadsandria
Waterpoortstraat 18, 4515 AD IJzendijke (NL)

TE WAPEN! OVER AANVALS-EN VERDEDIGINGSSTRATEGIEËN IN DE STAATS-SPAANSE TIJD

Zeeuws-Vlaanderen en het noorden van Vlaanderen lijkt met zijn aantrekkelijk landschap een rustige, vreedzame streek. Het lijkt alsof dit altijd zo geweest is. Maar schijn bedriegt, want in de loop van de tijd zijn hier vele oorlogen gevoerd en vele gevechten geleverd. Eeuwenlang is het gebied een twistappel geweest tussen grootmachten in het noorden en het zuiden en het kent dan ook een gewelddadig verleden De Staats-Spaanse linies uit de 17e en 18e eeuw zijn hiervan de omvangrijkste en best bewaarde, maar zeker niet de enige restanten.

Over de wijze waarop het gebied in de loop van de eeuwen aangevallen en verdedigd is vertelt de historicus Paul Stockman. Hij gaat in op de ontwikkeling van het geschut, de wijze van belegering, de evolutie van de vestingbouw en op vestingbouwers als Vauban, Coehoorn en Ruse. Hij illustreert dit aan de hand van zowel regionale als internationale voorbeelden uit Nederland, België, Engeland, Frankrijk.

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met museum Het Bolwerk te IJzendijke.

Het Bolwerk biedt de aanwezigen een kopje koffie/thee aan, alsmede een gratis bezoek en rondleiding na afloop van de lezing.

Reakties gesloten