Appeltjes van het Meetjesland

10 november 2019 – Lezing door Anne-Mie Havermans

Zondagvoormiddag 10 november 2019 om 10 uur 30
De Koperen Leeuw
Tieltsesteenweg 30, 9900 Eeklo

Begraafplaats Eeklo

De begraafplaats is een geheugenplaats voor de veranderende omgang met de dood. De eeuwenoude funeraire traditie en de soms drastische ingrepen daarop, zijn op de stedelijke begraafplaats van Eeklo goed gedocumenteerd. Bovendien bieden de graftekens een rijk en gevarieerd beeld van de grafkunst en de funeraire symboliek uit de 19de en de 20ste eeuw.

Er zijn opvallend veel werken van gerenommeerde beeldhouwers, steenhouwers en architecten te vinden, zowel uit Eeklo als uit Ieper, Gent en Genua (Italiƫ). Uitzonderlijk zijn de levendig uitgewerkte bronzen kransen door Pieter Van Deputte. Bepaalde graftekens verwijzen door de emblemen, de iconografie, het materiaal, de plaats op de begraafplaats of in de opschriften naar bijzonderheden in het leven van bepaalde personen, groepen of verenigingen.

In het kader van de opmaak van het beheersplan, werd een diepgaand onderzoek naar de begraafplaats van Eeklo uitgevoerd door kunsthistorica Anne-Mie Havermans, deskundige funerair erfgoed en landschapsarchitecte Ann Voets.


Stedelijke begraafplaats Eeklo.

Reakties gesloten