Appeltjes van het Meetjesland

9 december 2018 – Panelgesprek Basiel De Craene en zijn Poëziedagen

Zondagvoormiddag 9 december 2018 om 10 uur 30, 
OC Merendra, 
Hammeken 10, 9850 Merendree (Nevele).

Prof. Dirk De Geest.

‘Ge zijt allemaal welgekomen’

over Basiel De Craene en zijn poëziedagen

Naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de eerste poëziedagen in het kasteelpark van Ooidonk (Bachte-Maria-Leerne) verscheen vorig jaar bij het PoëzieCentrum een rijk geïllustreerd werk over de Vlaamse Poëziedagen van prof. Dirk de Geest, docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de KU Leuven, onder de titel ‘Ge zijt allemaal welgekomen’, Basiel De Craene en de Vlaamse Poëziedagen.

Wie denkt dat poëzie enkel vandaag op een podium gebracht wordt voor een breder publiek, zal verrast zijn te vernemen dat de Vlaamse Poëziedagen eertijds honderden (soms meer dan duizend) mensen op de been brachten, die urenlang luisterden naar kritische voordrachten en vooral naar het werk van dichters van uiteenlopende pluimage. Het initiatief was het levenswerk van een landelijke pastoor, Basiel de Craene, die zelf als schrijver actief was. Hij verwierf vooral bekendheid van 1937 tot aan zijn dood in 1956 met de organisatie van de Vlaamse Poëziedagen. Daarop kwamen dichters en belangstellenden bij elkaar om samen naar poëzie en lezingen te luisteren, eerst in Ooidonk en later te Merendree.

In een wervelende lezing, doorspekt met anekdotes neemt de spreker ons mee in het dagelijkse wel en wee van de Meetjeslandse pastoor De Craene en zijn levenswerk.


De poëziedagen in 1951.

Reakties gesloten