Appeltjes van het Meetjesland

13 december 2020 – Panelgesprek Reformatie (Geannuleerd)

Zondagvoormiddag 13 december 2020 om 10.30u
De Koperen Leeuw
Tieltsesteenweg 30 – 9900 Eeklo

DE REFORMATIE IN HET MEETJESLAND

Panelgesprek met Willy Joos, Jan Luyssaert en Freddy Pille – moderator: Paul Van De Woestyne

Calvijn, Luther, Willem van Oranje, Egmont en Horne, Katarina van Boetzelaer, Willem de Meyere, Herman Strijker, Joris Wibo, Loys de Voghele… Op al deze mensen is er één gemeenschappelijk woord te kleven: reformatie.

Dit historisch begrip kreeg in het Meetjesland en in het jaarboek Appeltjes van het Meetjesland, naast in andere tijdschriften, al heel wat aandacht. Dr. Johan Decavele verrichtte op dit terrein een pak onderzoek, maar ook onze eigen mensen diepten dit meer uit.

Achiel De Vos publiceerde zestig jaar geleden eerst sprokkels, maar ook uitvoerig over Eeklose godsdienstberoerten, gevolgd door Luc Stockman en ook dr. Paul Rogghé over de eerste protestanten in Eeklo. Recenter had Dirk De Reuck het over Wederdopers, Daniël De Veusser over de bestrijding van het jansenisme. Maar ook de laatste jaren geniet het onderwerp nog vernieuwde aandacht, volgen er regelmatig artikels.

Voor dit panelgesprek brengen we drie van die auteurs samen om, onder de sturing van een vierde, de krachtlijnen te schetsen, naast lokale details en zo mogelijk een status quaestionis voor onze regio op te maken: hagenpreken, bekende figuren of de voortrekkers, de geloofsgemeenschap en de omvang, de verhouding met het lokaal en nationaal gezag, de band met het sociaaleconomisch klimaat…


[De prediking van Sint-Jan (1566) – Pieter Bruegel de Oude. Museum voor Schone Kunsten, Boedapest. Schilderij gemaakt ten tijde van de Beeldenstorm in de Lage Landen]

Reakties gesloten